Wat is de invloed van Valve binnen het Pro CS:GO-verhaal? Ligt een overwinning steeds in de handen van team en coach? Of heeft Valve zelf er ook een hand in? Hoe belangrijk is een Valve update in CS:GO competities? Onlangs kwam er verlichte ziel binnen de CS:GO wereld op de proppen met een interessant paradigma.
De meest gebruikte en voor de hand liggende reden achter de successen of nederlagen in eSports zijn individuele prestaties van spelers en coaches. Of de cohesie tussen het team. Vandaar dat de wereld van eSports prat gaat op transfers en herstructureringen. Maar er is mogelijk meer dan alleen dat. Een belangrijke factor in de prestaties van teams op lange termijn zijn de wijzigingen aangebracht door Valve Corporation zelf. In de afgelopen 14 maanden heeft Valve vier belangrijke veranderingen doorgevoerd die een aanzienlijke impact hebben gehad op het competitieve landschap van Counter-Strike.
Op 8 december 2015, Valve ontrolde de beruchte CS:GO patch met de invoering van de revolver. Daarna werd de rondetijd verlengd tot 1 minuut en 55 seconden en de bom timer tot 40 seconden, tijdsbepalingen die nog steeds actief zijn. Op 21 april 2016 volgde een nieuwe Valve update en werd Inferno verwijderd uit de map-selectie voor pro’s, vervangen door het fel-bekritiseerde Nuke. Op 17 augustus 2016 werd de rol van de coachen tijdens de wedstrijden herzien en de communicatie tussen coach en spelers zwaar beperkt. En tenslotte, deze week, werd Dust2 verwijderd uit de actieve pool in het voordeel van een herwerkte Inferno.
Verlengde timers maken een einde aan het Fnatic-tijdperk
Ondanks twee major overwinningen op rij in 2015, en plaatsing voor de derde major, DreamHack Open Cluj-Napoca, besloot Markus “pronax” Wallsten Fnatic te verlaten. Hij werd vervangen door Dennis “dennis” Edman. Met het nieuwe team won Fnatic alle zes de toernooien waaraan het deelnam vanaf november 2015. Maar vanaf december sloeg de nieuwe patch een kink in de kabel. Fnatic speelde nog steeds sterk maar werd gejaard door twee belangrijke tegenstanders: Natus Vincere en Luminosity Gaming.
Velen geloven dat dit niet het gevolg was van de pronax-dennis wissel, maar van de timer aanpassing. Na’Vi ’s heeft een heel aparte T-style. Langzaam veroveren ze een map, laten CT-team haar ammo verspillen, en betreden slechts op het laatste moment de bom-zones. Dat Valve’s beslissing om een ronde 1:55min te maken in plaats van 1:45, samenvalt met de opkomst van Natus Vincere kan bijna geen toeval zijn.
Na de Valve update volgende bij Luminosity ook enkele opmerkelijke roster wissels. Ricardo “boltz” Prass en Lucas “steel” Lopes eruit voor Epitácio “TACO” de Melo en Lincoln “fnx” Lau. Nieuwe coach werd Wilton “zews” Prado in plaats van Renato “nak” Nakano. Het waren allemaal spelers die er om bekend zijn een zeer trage en tactische werkwijze te hanteren.
Nuke en de leiders van de nieuwe wereld
NaVi’s resultaten werden omvallend consistenter. Een tweede plaats in de ESL ESEA Pro League Season 2, winst in DreamHack Leipzig 2016, vierde plaats in de Intel Extreme Masters Season X World Championship en winst in de CS:GO Counter Pit League Season 2. Ook Luminosity’s resultaten waren indrukwekkend begin 2016. Ze verloren geen enkele best-of-three series, behalve van Na’Vi of Fnatic. Fnatic kende een moeilijke periode, maar stond nog steeds bekend als het te kloppen team, vooral te danken aan een herboren Dennis.
Maar toen volgde alweer een nieuwe Valve update. En weer deelde vooral Fnatic in de klappen. Valve besloot om Inferno uit de competitielijst te halen en te vervangen door het omsteden Nuke. Fnatic stond bekend als Inferno-first team met een indrukwekkende reeks van 12 op 15 mapwinst in die periode. Nuke, die nieuwe map, was Fnatic’s permaban. Voor Na’Vi was er geen handicap. Inferno stond niet hoog op hun lijst.
Coaching-rol wijziging en ELEAGUE-finale
De laatste ingreep van Valve was waarschijnlijk de meest opvallende en dat kwam vooral aan de oppervlakte in de finale van de CS:GO ELEAGUE Season 1. Virtus.pro, het toen matige Poolse team, bekend om zijn zwakke online resultaten en afwezigheid op grote toernooien, versloeg Fnatic in de finale. Hoe had Virtus.pro dit kunnen bereiken?
Valve had namelijk vlak voor het begin van het seizoen besloten om de communicatie tussen team en coach zwaar te beperken tijdens wedstrijden. Van open communicatie naar enkel tijdens de pauze en 4 korte time-outs. Deze beslissing werd gemaakt nadat Fnatic haar spelers-en coachselectie had afgerond. Anderen, zoals NiP, Team Liquid, Cloud9 en FaZe maakten op het laatste moment nog wijzigingen aan hun team roster, waarbij veel minder nadruk werd gelegd op de coach en veel meer op de communicatie en volwassenheid van het team.
Vanaf de start van de competitie in september 2016 zien we hoe de consistentie uit de toernooien weg is. Vandaag de dag zijn er geen grote favorieten meer maken ook de kleine team kans. Zo won Virtus.pro DreamHack Burachest en werd tweede in de ESL One New York en EPICENTER. Cloud9, hiervoor een onbekend team, won the Pro League Finals, IEM won de IEM Oakland. En tenslotte won Astralis win de ELEAGUE 2017 Major tegen Virtus.pro. Van Fnatic in CS:GO was bijna geen sprake meer.
De laatste Valve update was slechts enkele dagen geleden. Inferno wordt opnieuw opgenomen in de Active Duty en vervangt Dust II, één van de meest klassieke CounterStrike maps allertijden. Wat voor gevolgen dit zal hebben voor de hele CS:GO eSports-scene, zullen we mogelijk bij de volgende Major al kunnen zien.